Szybkość względem podłoża

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Terairka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 27 mar 2010, 21:12
Podziękowania: 15 razy

Szybkość względem podłoża

Post autor: Terairka »

Podczas gdy dwaj rowerzyści jadą z prędkościami o przeciwnych zwrotach, to ich prędkość względna ma wartość 60m/s, a gdy jadą z prędkościami o tych samych zwrotach to prędkość względna wynosi 10m/s. Oblicz szybkości pojazdów względem podłoża,
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Gdy rowerzyści jadą naprzeciw siebie, to ich prędkość względna jest sumą ich prędkości względem podłoża, a jeśli jadą z prędkościami o tym samym zwrocie, to ich prędkość względna jest różnicą ich prędkości względem podłoża
x,y- szukane prędkości
\(\begin{cases}x+y=60\\x-y=10 \end{cases} \\ \begin{cases}x=35\\y=25 \end{cases}\)
Terairka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 27 mar 2010, 21:12
Podziękowania: 15 razy

Post autor: Terairka »

Dziękuję ;)
ODPOWIEDZ