Mam problem fizyczny, mianowicie chciałbym otrzymać funkcję wysokości kuli wystrzelonej z armaty od czasu, we wzorze chciałbym też mieć wysokość początkową i prędkość początkową (to drugie wszystko komplikuje, a raczej powoduje, że nie wiem, o co chodzi).
Czyli podsumowując h(t)=ho,Vo, g, t
Najnowsza próba wygląda następująco: h(t)=h0-((g*t^2)/2+Vo*t)
Wykres zależności spadku kuli z armaty od czasu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- damian28102000
- Czasem tu bywam
- Posty: 128
- Rejestracja: 11 lis 2020, 19:11
- Podziękowania: 144 razy
- Płeć:
- Kontakt:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1302 razy
- Płeć:
Re: Wykres zależności spadku kuli z armaty od czasu
Stoisz na wieży, strzelasz w górę i zastanawiasz się kiedy kula zrobi Ci kuku? Jeśli tak, to ''najnowsza próba'' jest niemal poprawna.
\(h(t)=h_0+v_0t-\frac{gt^2}{2}\)
Ale jeśli strzelasz w dół, to całkowicie poprawna.
\(h(t)=h_0+v_0t-\frac{gt^2}{2}\)
Ale jeśli strzelasz w dół, to całkowicie poprawna.