Reakcja podpór, siły wewnętrzne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Indra
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 16 cze 2020, 14:36
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Reakcja podpór, siły wewnętrzne

Post autor: Indra »

Hej, poprosiłabym o pomoc w tym dosyć rozbudowanym zadaniu.
Jeżeli rysunek jest nieczytelny przerysuję w większej skali(to dostałam od profesora)

Należy zaprojektować z warunku wytrzymałościowego średnicę pręta d2 i d1 (w mm), wiedząc że d2/d1 = 2. Granica plastyczności materiału belki Re = 180 MPa, współczynnik bezpieczeństwa konstrukcji ne = 1,2. E = 2*10^5 MPa. Wykonaj:
a) Oblicz reakcję podpory i wskaż czy układ jest statycznie wyznaczalny
b) wskaż przedziały zmienności sił wewnętrznych
c) ustal równania siły normalnej w poszczególnych przedziałach i dokonaj ich analizy
d) sporządź wykres sił wewnętrznych w pręcie
e) oblicz średnicę pręta
f) oblicz całkowite wydłużenie pręta

Rysunek pręta:
https://imgur.com/a/pzn8wpp
przekroje
A, B, C, D
siły
P = 5 kN
Q = 3 kN
F = 1 kN
odległości
a = f = 20cm
b = 10cm
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Reakcja podpór, siły wewnętrzne

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Indra
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 16 cze 2020, 14:36
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Reakcja podpór, siły wewnętrzne

Post autor: Indra »

Ponowne zamieszczam rysunek pomocniczy do zadania, poprzednim razem tak nie zamieszczałam postów a zostały przyjęte więc myślałam że jest dobrze
mechanika techniczna ćwiczenia poprawa. PNG
Załączniki
mechanika techniczna ćwiczenia poprawa.PNG
mechanika techniczna ćwiczenia poprawa.PNG (46.51 KiB) Przejrzano 1076 razy
ODPOWIEDZ