Wyznacz prędkość pocisku
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 04 gru 2020, 21:03
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Wyznacz prędkość pocisku
Z działka zawieszonego na 2 równoległych pasach oddano strzal podczas którego działko wychyliło się o 25 cm w górę. Wyznacz prędkość pocisku w momencie wylotu. Masakra działka 15 kg. Masa pocisku 35 gram. Ma wyjsc 958 m/s. Bardzo proszę o pomoc
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznacz prędkość pocisku
"Masakra" ?? :d
ZZEnergii: \(Mgh = \frac{Mv^2}{2} \rightarrow v = \sqrt{2gh}\)
ZZPędu: \(Mv = mv_x \rightarrow v_x = \frac{M \sqrt{2gh}}{m}\)
ZZEnergii: \(Mgh = \frac{Mv^2}{2} \rightarrow v = \sqrt{2gh}\)
ZZPędu: \(Mv = mv_x \rightarrow v_x = \frac{M \sqrt{2gh}}{m}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl