termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

termodynamika

Post autor: Pawm32 »

Mam zadnie i wychodzi mi
\(Q_{pobrane}=5089,875 J\) na pewno dobrze
\(Q_{oddane}=-4362,75J\) raczej dobrze
a jak wstawie do wzoru \(\eta= \frac{W}{Q_p}= \frac{Q_p-Q_{od}}{Q_p} \)
to wyjdzie mi sprawność grubo ponad 100% a to niemożliwe. Co jest źle??
Ostatnio zmieniony 07 gru 2020, 14:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; niemożliwe
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: termodynamika

Post autor: Jerry »

Czy inwestując \(10\text { zł}\) możesz zarobić \(100\text { zł}\) :?:
Sprawność inwestycji : \(900\%\)

Pozdrawiam
PS. Ale to nie była odpowiedź fizyczna :|
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika

Post autor: Pawm32 »

Jerry pisze: 07 gru 2020, 14:18 Czy inwestując \(10\text { zł}\) możesz zarobić \(100\text { zł}\) :?:
Sprawność inwestycji : \(900\%\)

Pozdrawiam
PS. Ale to nie była odpowiedź fizyczna :|
No można ale tu nie można i jest źle
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: panb »

A może popełniasz taki błąd, że oddane masz z minusem, a potem odejmujesz.
Albo zrezygnuj z minusa, albo dodawaj (wolę to pierwsze).
Sprawność wyjdzie 14%.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 07 gru 2020, 14:47 A może popełniasz taki błąd, że oddane masz z minusem, a potem odejmujesz.
Albo zrezygnuj z minusa, albo dodawaj (wolę to pierwsze).
Sprawność wyjdzie 14%.
No tak tak to jest błąd, już go zauważyłem tylko nie wiem czemu tak oddane wychodzi z minusem i jest z minusem no bo jest oddane, tylko potem we wzorze tez mam odejmowanie, a tego minusa nie mogę zabrać bo tak
ODPOWIEDZ