wyprowadzenie wzoru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

wyprowadzenie wzoru

Post autor: mefikx »

Na podstawie rysunku wyprowadź wzór pozwalający obliczyć siłę dośrodkową \(F_d\) dla znanych wielkości: długości nitki \(l\), promienia okręgu \(R\) i masy kulki \(m\)
Obrazek
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wyprowadzenie wzoru

Post autor: panb »

Potrzebny byłby jeszcze kąt (jakieś \(\alpha\) np.)
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: wyprowadzenie wzoru

Post autor: mefikx »

to załóżmy, że pomiędzy l a h jest kąt \(\alpha\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wyprowadzenie wzoru

Post autor: panb »

\[ \vec{F_d}=\vec{F_g}\sin\alpha, \,\,\, \sin\alpha = \frac{h}{l} \So \vec{F_d}=mg\cdot \frac{h}{l} \text{ ale } h=\sqrt{l^2-R^2} \So \vec{F_d}= \frac{mg\sqrt{l^2-R^2}}{l} \]

O to chodziło?
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: wyprowadzenie wzoru

Post autor: mefikx »

tak, dziękuje bardzo!
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: wyprowadzenie wzoru

Post autor: mefikx »

h po prostu wziąłeś z tw. pitagorasa?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wyprowadzenie wzoru

Post autor: panb »

Tak, skoro nie było dane ...
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: wyprowadzenie wzoru

Post autor: mefikx »

a \(\sin \alpha\) nie powinien byc \(\frac Rl\)?
ODPOWIEDZ