Na stole znajduje się klocek o masie 10 kg. Do klocka doczepiono linkę, którą przerzucono przez blok. Na drugim końcu linki zawieszono obciążnik o masie 2 kg. Podczas ruchu klocka po powierzchni stołu działa na niego siła oporu ruchu o wartości 3 N. Przyjmujemy, że wartość przyspieszenia ziemskiego wynosi 10m/s.
Bardzo prosiłbym o rozwiązanie na poziomie 2 technikum
Zadanie z sił bloczek na lince i ciężarek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Re: Zadanie z sił bloczek na lince i ciężarek
Chodzi o obliczenie wartości przyśpieszenia klocka i wartości sił napięcia linki
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z sił bloczek na lince i ciężarek
\(F_w = mg - T\)
\(g \approx 10\ \frac{m}{s^2}\)
\(a = \frac{mg - T}{M + m} = \frac{10 - 3\ N}{12\ kg} \approx\ 0,6\ \frac{m}{s^2}\)
\(F_N = m(g - a) = 2\ kg \cdot 9,4 \frac{m}{s^2} = 18,8\ N\)
\(g \approx 10\ \frac{m}{s^2}\)
\(a = \frac{mg - T}{M + m} = \frac{10 - 3\ N}{12\ kg} \approx\ 0,6\ \frac{m}{s^2}\)
\(F_N = m(g - a) = 2\ kg \cdot 9,4 \frac{m}{s^2} = 18,8\ N\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Zadanie z sił bloczek na lince i ciężarek
Mi wyszło tak:
f=20N-3N=17N
m=12kg
a= 17N/12kg=1,416m/s*2
Fn=(10-1,416) x 2kg = 17,168N
Posiłkowałem się innym zrobionym już zadaniem i próbowałem podstawić, mógłby Pan wyjaśnić co mam tu źle i dlaczego te wyniki tak się różnią ?
f=20N-3N=17N
m=12kg
a= 17N/12kg=1,416m/s*2
Fn=(10-1,416) x 2kg = 17,168N
Posiłkowałem się innym zrobionym już zadaniem i próbowałem podstawić, mógłby Pan wyjaśnić co mam tu źle i dlaczego te wyniki tak się różnią ?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z sił bloczek na lince i ciężarek
Niedobrze. @korki_fizyka ma rację.
Używając oznaczeń z rysunku, mamy \( \begin{cases}Ma=N-T\\ ma=Q-N\end{cases}
\)
Rozwiązujesz układ równań i masz szukane N i a.
Re: Zadanie z sił bloczek na lince i ciężarek
Bardzo dziękuje za pomoc, rysunek też miałem do tego tylko nie wiedziałem jak go dodać, teraz wszystko jasne. Jeszcze jakbym mógł prosić o pomoc w tym zadaniu z piłką które też dodałem, bo wynik mam tylko nie wiem czy poprawny.
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z sił bloczek na lince i ciężarek
autokorekta w pamięci podstawiłem złą masę
m = 2 kg więc \(a = 1,4\ \frac{m}{s^2}\)
\(F_N = 17,2\ N\)
różnice po przecinku wynikają z przyjętej wartości przyspieszenia ziemskiego
m = 2 kg więc \(a = 1,4\ \frac{m}{s^2}\)
\(F_N = 17,2\ N\)
różnice po przecinku wynikają z przyjętej wartości przyspieszenia ziemskiego
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Zadanie z sił bloczek na lince i ciężarek
Czyli jednak miałem dobrze i wynik i obliczenia Mimo wszystko dzięki za pomoc