Pomocy krótko mówiąc potrzebuję trzeba mi rozwiązac te 3 zadania. Tak jakby na teraz
1.Jak długo włączony był czajnik z wodą jeżeli w czasie 5 min ogrzał 1 litr wody o 30 stopni Celsjusza? Moc czajnika 1,5 kW. ( Skutek cieplny przepływu prądu, Q = mc(T2 - T1))
2.Jaką moc ma silnik elektryczny, który w czasie 5 s, ciału o masie 2kg nadał prędkość 5 m/s? (skutek mechaniczny, zamiana energii elektrycznej w energię mechaniczną.
3.Młyn napędzany silnikiem elektrycznym o mocy 3 kW może zemleć 1 tonę zboża w ciągu 0,5 h. Jaką pracę musi wykonać silnik, aby zemleć 5 t zboża? Wynik podaj w J i kWh. Błagam o pomoc nie wiem jak to zrobic
Praca prądu elektrycznego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 lis 2020, 19:07
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Praca prądu elektrycznego
Poszukaj wzoru na pracę prądu i podstaw, to zajmie mniej czasu niż wstawianie rozwiązań.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 lis 2020, 19:07
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Praca prądu elektrycznego
Okej ale są 2 wzory i nie wiem jaki do którego przykładu podstawić przecież pisze tutaj żeby otrzymać pomockorki_fizyka pisze: ↑28 lis 2020, 19:38 Poszukaj wzoru na pracę prądu i podstaw, to zajmie mniej czasu niż wstawianie rozwiązań.
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Praca prądu elektrycznego
to zniechęca większość do udzielania pomocyOleczek123 pisze: ↑28 lis 2020, 19:13 Pomocy krótko mówiąc potrzebuję trzeba mi rozwiązac te 3 zadania. Tak jakby na teraz[..]
ale co tam , masz wędkę:
\(P = \frac{W}{t} = \frac{\Delta E_k}{t} = \frac{mv^2}{2t} =..\)
\(1kWh = 10^3 W \cdot 3600\ s= 3,6\cdot 10^6 J\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl