Cześć,
Mam problem z zadaniem z kinematyki, zdaje sobie sprawe ze dla was to zadanie jest pewnie szokujaco proste, niestety ja dopiero wkraczam na niebezpieczne wody fizyki i nie potrafie go rozwiazac
Otoz
dziecko o masie 40 kg zsunelo sie po slizgawce o dlugosci d=5 m, ktora tworzy kat 30 stopni z poziomem, wspolczynnik tarcia kinetycznego pomiedzy dzieckiem a slizgawka wynosi 0.10, dziecko na poczatku slizgawki mialo predkosc 0.5 m/s.
ile energii mechanicznej zamienilo sie na cieplna?
Przepraszam za brak polskich liter
wiem za niektorzy z was moga sie oburzyc ze prosze o rozwiazanie nic od siebie nie wnoszac, jednak naprawde moje zdolnosci do fizyki sa niesmiesznie niskie.
bede wdzieczny za kazda rade odnosnie tego zadania.
Kinematyka równia pochyła
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Kinematyka równia pochyła
Na wody fizyki wkracza się w klasie 6 szkoły podstawowej i nie są one wcale niebezpieczne
\(\Delta E = Energia \ u \ góry\ (E_p + E_k) - energia\ na \ dole\ (E_k) - praca\ przeciwko\ sile\ tarcia\ (W)\)
\(\Delta E = Energia \ u \ góry\ (E_p + E_k) - energia\ na \ dole\ (E_k) - praca\ przeciwko\ sile\ tarcia\ (W)\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl