Na końcach dźwigni dwustronnej wiszą na nitkach dwie kule o różnych masach, ale
wykonane z tego samego materiału. Dźwignia jest w równowadze. Obydwie kule zanurzono
w wodzie. Czy równowaga zostanie naruszona. Uzasadnij odpowiedź.
hydrostatyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: hydrostatyka
Niech ciała mają masy \(m_1\) i \(m_2\)
Na pierwsze ciało przed zanurzeniem działa siła \(m_1g\) , a po zanurzeniu \(m_1g-F_{w_1}=m_1g-\rho_{H_2O} \frac{m_1}{\rho}g=m_1g(1- \frac{\rho_{H_2O} }{\rho} ) \)
Analogicznie na drugie ciało przed zanurzeniem działa siła \(m_2g\) , a po zanurzeniu \(m_2g(1- \frac{\rho_{H_2O} }{\rho} ) \)
Teraz łatwo wykażesz, że dźwignia pozostanie w równowadze (przynajmniej teoretycznie, bo pomijając proces zanurzania)
Na pierwsze ciało przed zanurzeniem działa siła \(m_1g\) , a po zanurzeniu \(m_1g-F_{w_1}=m_1g-\rho_{H_2O} \frac{m_1}{\rho}g=m_1g(1- \frac{\rho_{H_2O} }{\rho} ) \)
Analogicznie na drugie ciało przed zanurzeniem działa siła \(m_2g\) , a po zanurzeniu \(m_2g(1- \frac{\rho_{H_2O} }{\rho} ) \)
Teraz łatwo wykażesz, że dźwignia pozostanie w równowadze (przynajmniej teoretycznie, bo pomijając proces zanurzania)