Witam, mam do rozwiązania dwa zadania z drgań.
1. Robotnik pchał przed sobą wózek,działając na niego poziomą siłą. W pewnym momencie wózek wpadł w koleiny, których przekrój przedstawiono na rysunku.
(niestety nie wiem jak wstawić obrazek więc tylko wytłumaczę,że koła wózka całe wpadły w koleiny)
Zapisz, w jaki sposób robotnik powinien działać siłą na wózek, aby z jak najmniejszym wysiłkiem wypchnąć wózek z kolein. Zakładamy, że nie zmienia się kierunek siły, jaką robotnik działa na wózek.
2. Ciężarek zawieszony na lekkiej sprężynie wykonuje 20 pełnych drgań w ciągu 9s.
Współczynnik sprężystości sprężyny wynosi 20 N/m.
Oblicz masę ciężarka. Wynik zapisz z dokładnością do jednej cyfry znaczącej.
Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Drgania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Drgania
2)
\(T=2 \pi \sqrt{ \frac{m}{k} } \\
m= \frac{kT^2}{4 \pi ^2}= \frac{20 \cdot ( \frac{9}{20} )^2}{4 \cdot \pi \cdot \pi } =....
\)
1)
Wstaw jednak rysunek lub go opisz, gdyż od kształtu kolein i ich rozstawu zależy postepowanie robotnika. Zapewne są w kształcie półokręgu, a robotnik ma rozhuśtać wagonik.
\(T=2 \pi \sqrt{ \frac{m}{k} } \\
m= \frac{kT^2}{4 \pi ^2}= \frac{20 \cdot ( \frac{9}{20} )^2}{4 \cdot \pi \cdot \pi } =....
\)
1)
Wstaw jednak rysunek lub go opisz, gdyż od kształtu kolein i ich rozstawu zależy postepowanie robotnika. Zapewne są w kształcie półokręgu, a robotnik ma rozhuśtać wagonik.
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 lis 2020, 23:02
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Drgania
Dane nie są potrzebne, gdyż i tak liczenie takiego ruchu (wymuszonej oscylacji o rosnącej amplitudzie) wykracza poza podstawowy kurs fizyki (także tej akademickiej).
Wystarczy opis huśtania wagonika.
PS
Ciekawe, co to jest najmniejszy wysiłek ?
Wystarczy opis huśtania wagonika.
PS
Ciekawe, co to jest najmniejszy wysiłek ?