przemiany gazowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

przemiany gazowe

Post autor: Pawm32 »

Wykres przemiany izochorycznej w układzie (p,T) przecina oś temperatury dla wartości:
A. zależnej od rodzaju gazu
B. zależnej od masy molowej gazu
C. \(-273 ^\circ C\)
D. \(273 K\)
E. zależnie od objętości gazu

Dla mnie to tu tylko D pasuje, ale to bardziej zgadywanie.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: przemiany gazowe

Post autor: kerajs »

Skoro \(\frac{p}{T}=const\) to \(p=const \cdot T \), i każda z tych prostych (niezależnie od wartości const) zaczyna się (przynajmniej teoretycznie) w początku układu . Odp: C.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: przemiany gazowe

Post autor: Pawm32 »

kerajs pisze: 17 lis 2020, 18:12 Skoro \(\frac{p}{T}=const\) to \(p=const \cdot T \), i każda z tych prostych (niezależnie od wartości const) zaczyna się (przynajmniej teoretycznie) w początku układu . Odp: C.
Tak mi się wydawało, edytowalnej pytanie bo widziałem że napisałem odpowiedź d ale coś się zrozumieć może wysłałem/zapisałem zamienionej.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: przemiany gazowe

Post autor: korki_fizyka »

ty pisz/mówić po polsku okej? :)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: przemiany gazowe

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 17 lis 2020, 21:47 ty pisz/mówić po polsku okej? :)
wysyłane z telefonu, pewnie źle napisałem jakąś literkę i autokorekta tak poprawiła.
ODPOWIEDZ