termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

termodynamika

Post autor: Pawm32 »

W zamkniętym pojemniku o stałej objętości znajduje się \(m=1kg\) gazu doskonałego w temperaturze
\( t1=150℃ \)pod ciśnieniem \(p1= 4,8 \cdot 105 Pa\). Gaz podgrzewano do momentu uzyskania temperatury
końcowej \(t2=200℃\). Przyjmij ciepło właściwe gazu przy stałej objętośći\( cv=0,718 \frac{kJ}{kg \cdot K} .\)
Oblicz:
−wartość ciśnienia gazu po jego ogrzaniu \(MAM\)
−pracę wykonaną przez gaz \(MAM\)
−dostarczone ciepło NIE WIEM JAK ZROBIĆ, BRAKUJE MI LICZBY MOLI
−zmianę energii wewnętrznej
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: korki_fizyka »

Po co wrzeszczysz? to odstrasza od pomocy w tym prostym zadaniu, nawet mnie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 16 lis 2020, 14:16 Po co wrzeszczysz? to odstrasza od pomocy w tym prostym zadaniu, nawet mnie.
Bo treść zadania jest małymi normalnymi literami a mój komentarz jest wielkimi żeby się odznaczał.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 16 lis 2020, 14:16 Po co wrzeszczysz? to odstrasza od pomocy w tym prostym zadaniu, nawet mnie.
W zamkniętym pojemniku o stałej objętości znajduje się \(m=1kg\) gazu doskonałego w temperaturze \(t1=150℃\) pod ciśnieniem \(p1=4,8⋅10^5Pa\). Gaz podgrzewano do momentu uzyskania temperatury końcowej \(t2=200℃.\) Przyjmij ciepło właściwe gazu przy stałej objętości \(cv=0,718k \frac{kJ}{kg⋅K} .\) Oblicz: −wartość ciśnienia gazu po jego ogrzaniu mam −pracę wykonaną przez gaz mam
−dostarczone ciepło nie wiem jak zrobić brakuje mi liczby moli −zmianę energii wewnętrznej. Teraz napewno lepiej a szczególnie znacznie czytelniej
ODPOWIEDZ