Fale

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malych
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 07 kwie 2020, 14:44

Fale

Post autor: malych »

w rurze długości l=2 zamkniętej z obu stron powstała fala stojąca. Jaka jest częstotliwośćtej fali? prędkość dźwięku w powietrzu =340m/s
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fale

Post autor: korki_fizyka »

Zależy jaka częstotliwość, pierwsza harmoniczna \(f = \frac{v}{2L} = 85\ Hz\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ