termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

termodynamika

Post autor: Pawm32 »

Dlaczego w przemianie izobarycznej I zasada termodynamiki \(W=-p \Delta V\) Taki wzór został podany na lekcji kilka razy więc ten minus powinien tam być, a wszystkie wzory na intrenecie tego minusa nie mają.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: korki_fizyka »

To zależy czy mamy do czynienie z rozprężaniem czy też ze sprężaniem. Po co zakładasz nowy post skoro to jest cd tego: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=91698 czyżbyś miał 2 nicki :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 10 lis 2020, 16:02 To zależy czy mamy do czynienie z rozprężaniem czy też ze sprężaniem. Po co zakładasz nowy post skoro to jest cd tego: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=91698 czyżbyś miał 2 nicki :?:
co ten temat ma do tamtego? tu chce wiedzieć dlaczego jest minus, a tam chyba jest jakieś zadanie.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 10 lis 2020, 16:02 To zależy czy mamy do czynienie z rozprężaniem czy też ze sprężaniem. Po co zakładasz nowy post skoro to jest cd tego: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=30&t=91698 czyżbyś miał 2 nicki :?:
a jeśli chodzi o tytuł tematu to ostatnie myślę, że około 5 (minimum) moich tematów ma taki tytuł bo w takim jestem dziale.
ODPOWIEDZ