drgania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
martucha1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 11 mar 2010, 15:34

drgania

Post autor: martucha1 »

wahadło matematyczne wykonuje na ziemi (g=9.81 m/s kwadrat) drgania o okresie T=1s. oblicz długość tego wahadła . ile będzie wynosił okres wahań tego wahadła na księżycu gdzie przyśpieszenie grawitacyjne jest 6razy mniejsze niż na Ziemi.
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

T_z=1s
g_z=9.81 m/s^2
g_k=(g_z)/6
----------------------
l=?
T_k=?

T_1=2*pi*sqrt{l\g_z}
T_1/2*pi=\sqrt{l\g_z}
(T_1/2*pi)^2=l\g_z
l=[(T_1/2*pi)^2]\g_z

T_k=2*pi*sqrt{l\g_k}
T_k=2*pi*sqrt{l\[(g_z)/6]}
T_k=2*pi*sqrt{6l\[(g_z)}
martucha1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 11 mar 2010, 15:34

Post autor: martucha1 »

hm..a moge wiedziec co oznacza "sqrt" i te przerwy _ ?
Awatar użytkownika
bartek
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 427
Rejestracja: 22 gru 2009, 18:32
Otrzymane podziękowania: 214 razy
Płeć:

Post autor: bartek »

sqrt{x} to pierwiastek kwadratowy z x, a przez _ oznaczyłem indeksy odpowiednich zmiennych (np. T_k to duże T z małym indeksem k). Przepraszam, ale nie opanowałem jeszcze latexa, ale obiecuje coś w tym kierunku w najbliższym czasie zrobić:)
ODPOWIEDZ