masa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Całkowita energia mechaniczna to suma energii potencjalnej i energii kinetycznej samolotu.
\(E_c=E_p+E_k\\E_p=mgh\\E_k=\frac{mv^2}{2}\)
\(m=180t=180000kg=1,8\cdot10^5kg\\g\approx10\frac{m}{s^2}\\h=1,5km=1,5\cdot10^3m\\v=720\frac{km}{h}=\frac{720\cdot1000m}{3600s}=200\frac{m}{s}\)
\(E_p=1,8\cdot10^5kg\cdot10\frac{m}{s^2}\cdot1,5\cdot10^3m=27\cdot10^8kg\cdot\frac{m^2}{s^2}=2,7\cdot10^9J=2,7GJ\)
\(E_k=\frac{1,5\cdot10^3kg\cdot(200\frac{m}{s})^2}{2}=\frac{1,5\cdot10^3\cdot40000}{2}kg\cdot\frac{m^2}{s^2}=3\cdot10^7J=0,03GJ\)
\(E_c=2,7GJ+0,03GJ=2,73GJ\)
\(E_c=E_p+E_k\\E_p=mgh\\E_k=\frac{mv^2}{2}\)
\(m=180t=180000kg=1,8\cdot10^5kg\\g\approx10\frac{m}{s^2}\\h=1,5km=1,5\cdot10^3m\\v=720\frac{km}{h}=\frac{720\cdot1000m}{3600s}=200\frac{m}{s}\)
\(E_p=1,8\cdot10^5kg\cdot10\frac{m}{s^2}\cdot1,5\cdot10^3m=27\cdot10^8kg\cdot\frac{m^2}{s^2}=2,7\cdot10^9J=2,7GJ\)
\(E_k=\frac{1,5\cdot10^3kg\cdot(200\frac{m}{s})^2}{2}=\frac{1,5\cdot10^3\cdot40000}{2}kg\cdot\frac{m^2}{s^2}=3\cdot10^7J=0,03GJ\)
\(E_c=2,7GJ+0,03GJ=2,73GJ\)