termodynamika 2

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

termodynamika 2

Post autor: Pawm32 »

Butelka pod ciśnieniem \(p_1= 6\) MPa zawierająca \(m_1=3,3 \) kg dwutlenku węgla w sposób ciągły za pomocą dozownika dostarcza gaz do akwarium. Oblicz masę pobranego z butli gazu jeśli ciśnienie spadło do \( p_2=2,4\) MPa. Przyjmij że temperatura gazu się nie zmieniała.
Mam policzone m1, m2
\(m_1= \frac{p_1 \cdot V \cdot M}{RT} \)
\(m_2= \frac{p_2 \cdot V \cdot M}{RT} \)
i nie wiem co teraz.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: termodynamika 2

Post autor: panb »

Podziel \(m_1\) przez \(m_2\) (albo lepiej na odwrót).
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika 2

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 26 paź 2020, 17:36 Podziel \(m_1\) przez \(m_2\) (albo lepiej na odwrót).
Wiem że tak będzie juz, tylko nie wiem dlaczego mam dzielić
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termodynamika 2

Post autor: korki_fizyka »

nie dzielić tylko masz obliczyć różnicę \(\Delta m =..\)
\(CO_2\) do akwarium :?: :roll:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika 2

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 26 paź 2020, 18:30 nie dzielić tylko masz obliczyć różnicę \(\Delta m =..\)
\(CO_2\) do akwarium :?: :roll:
no i mam odejmowanie dwóch ułamków, a nie mam danych do M(masę molową mogę policzyć) i T, są jednakowe ale skrócić ich nie mogę.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termodynamika 2

Post autor: korki_fizyka »

Początkową masę masz podaną więc wyznacz V i podstaw do drugiego r-nia.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika 2

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 27 paź 2020, 08:40 Początkową masę masz podaną więc wyznacz V i podstaw do drugiego r-nia.
no a jak podzielę to mam zależność miedzy m1 i m2.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: termodynamika 2

Post autor: panb »

No, a m1 masz dane więc wyliczasz m2.
ODPOWIEDZ