termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

termodynamika

Post autor: Pawm32 »

temperatura gazu zamkniętego w naczyniu o objętości \( 1\) \( dm^3\) wynosi \(T=200K\), jego ciśnienie \(p=8,31 MPa\). Oblicz liczbę jego moli.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika

Post autor: Pawm32 »

Pawm32 pisze: 18 paź 2020, 20:56 temperatura gazu zamkniętego w naczyniu o objętości \( 1\) \( dm^3\) wynosi \(T=200K\), jego ciśnienie \(p=8,31 MPa\). Oblicz liczbę jego moli.
jednak łatwe już mam, 5 moli będzie czy jednak gdzieś się pomyliłem?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: korki_fizyka »

Wszystko wydaje się trudne zanim nie stanie się łatwe :) zwykle wystarczy otworzyć podręcznik i odnaleźć (czytaj: wyguglać) jeden czy dwa wzory, poszukać kalkulator (kiedyś liczyło się sposobem pisemnym na kartce lub przy pomocy liczydła, arytmometru lub suwaka logarytmicznego) podstawić i już. Nie rozumiem tylko czemu, znaczna część uważa metodę kopiuj-wklej połączoną z oczekiwaniem, że ktoś wykona za nich te proste czynności za bardziej skuteczną. Czyżby nie opanowali umiejętności czytania ze zrozumieniem?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ