termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

termodynamika

Post autor: Pawm32 »

Do bryły lodu o masie 1 kg i ujemnej (w \( 0^ \circ C\)) temperaturze dostarczono ciepło w ilości \(5,5 \cdot
10^5 J\)
. W rezultacie lód zmienił się w ciepła wodę o temperaturze \( 50 ^\circ C\). Oblicz ile wynosiła początkowa temp lodu.
Wychodzi mi -2,38. DOOBRZE??
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: panb »

Mi wychodzi \(-3,1^\circ C \text{ lub } -3,2^\circ C\) w zależności od tego jakie wartości z tablic bierzesz.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 11 paź 2020, 17:10 Mi wychodzi \(-3,1^\circ C \text{ lub } -3,2^\circ C\) w zależności od tego jakie wartości z tablic bierzesz.
jak bym nie liczył mam 2,38.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: panb »

\(1(0-T)c_{wl}+1L+1(50-0)c_w=5,5\cdot10^5\)

Może pominąłeś któryś etap
\(c_{wl}\) - ciepło właściwe lodu, 2100J/kgK - lód ogrzewa się od T do zera
L - ciepło topnienia lodu, 334000 j/kk - lód topi się w zerze
\(c_w\) - ciepło właściwe wody,4191 j/kgK - woda z lodu ogrzewa się od 0 do 50
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: termodynamika

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 11 paź 2020, 17:54 \(1(0-T)c_{wl}+1L+1(50-0)c_w=5,5\cdot10^5\)

Może pominąłeś któryś etap
\(c_{wl}\) - ciepło właściwe lodu, 2100J/kgK - lód ogrzewa się od T do zera
L - ciepło topnienia lodu, 334000 j/kk - lód topi się w zerze
\(c_w\) - ciepło właściwe wody,4191 j/kgK - woda z lodu ogrzewa się od 0 do 50
jednak mi dobrze wychodzi dla L=335000 i CWW=4200
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: panb »

Jak tak, to tak! :)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: korki_fizyka »

Pawm32 pisze: 11 paź 2020, 15:59 Do bryły lodu o masie 1 kg i ujemnej (w \( 0^ \circ C\)) temperaturze dostarczono ciepło w ilości \(5,5 \cdot
10^5 J\)
. W rezultacie lód zmienił się w ciepła wodę o temperaturze \( 50 ^\circ C\). Oblicz ile wynosiła początkowa temp lodu.
Wychodzi mi -2,38. DOOBRZE??
\(t_o = 0^oC\) nie jest temperaturą ujemną, gdyby rzeczywiście lód był zmrożony (t < 0), to należało by jeszcze uwzględnić dodatkowo ciepło pobrane podczas ogrzewania się do temp. topnienia. Zapewne stąd ta różnica w wynikach.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: panb »

Nie, po prostu inne stałe wstawiał!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: termodynamika

Post autor: korki_fizyka »

Ano tak, pisałem swój post zaraz po 2 waszym poście tylko długo nie odświeżałem :)
Pawm32 pisze: 11 paź 2020, 18:09 jednak mi dobrze wychodzi dla L=335000 i CWW=4200
W każdym zbiorze zadań są podane (na początku albo na końcu albo w treści zadania) wartości, na podstawie których wykonuje się podstawienia do wzorów końcowych i obliczenia.Jeżeli ich nie podano, to jest to kiepski zbiór i należy zajrzeć do tablic.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ