Elektrostatyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cinkciarz1
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 paź 2020, 14:03

Elektrostatyka

Post autor: cinkciarz1 »

Wyprowadzić wzór na zależność natężenia pola elektrycznego od odległości od osi nieskończonego pręta o promieniu R naładowanego ładunkiem dodatnim o gęstości liniowej λ.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Elektrostatyka

Post autor: panb »

rys.png
Wewnątrz pręta E=0.
W odległości r od powierzchni pręta (d=r+R od osi) całkowity strumień przez powierzchnie Gaussa
\[\Phi_E=2\pi rhE\]
Całkowity ładunek zawarty wewnątrz powierzchni Gaussa jest równy \(Q=\lambda h\), więc
\(\Phi_E= \frac{Q}{\varepsilon_0} =\frac{\lambda h}{\varepsilon_0} =2\pi r hE \So E= \frac{\lambda}{2\pi\varepsilon_0} \cdot \frac{1}{r} \)

Pole w odległości \( d=r+R\) od osi pręta
\[E= \frac{\lambda}{2\pi\varepsilon_0} \frac{1}{d-R} \]
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Elektrostatyka

Post autor: korki_fizyka »

Tak jest na zewnątrz pręta, a wewnątrz (0<r<R)?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Elektrostatyka

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ