bilans cieply

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

bilans cieply

Post autor: Pawm32 »

1)skroplono 2 kg pary wodnej o temperaturze \( 100 ^\circ C\). Oblicz masę lodu która można stopić wykorzystując ciepło wydzielone przez skraplanie pary. Temperatura lodu \( 0 ^\circ C\), a jego ciepło topnienia \(L=355000\). Ciepło parowania wody \(R=2258000.\)
Wyjdzie lód o masie 12,72 kg?????
2) w naczyniu znajduje się \(m=0,5 kg\) lodu o temperaturze \(t=0^ \circ C\). Oblicz ile ciepła należy dostarczyć, aby lód zamienić w parę o temperaturze \(t=100^ \circ C\). \(L=355000\), ciepło własciwe wody \(cw=4190\), ciepło parowania \(R=2258000\)
Wyjdzie 1516000??
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: bilans cieply

Post autor: panb »

Pawm32 pisze: 05 paź 2020, 17:43 skroplono 2 kg pary wodnej o temperaturze \( 100 ^\circ C\). Oblicz masę lodu która można stopić wykorzystując ciepło wydzielone przez skraplanie pary. Temperatura lodu \( 0 ^\circ C\), a jego ciepło topnienia \(L=355000\). Ciepło parowania wody \(R=2258000.\)
Wyjdzie lód o masie 12,72 kg?????
Wyjdzie!!!
Takim oto sposobem:
ciepło uzyskane ze skroplenia \(m_p\cdot R\) zostanie w całości użyte do stopienia x kg lodu, więc
\[m_p\cdot R=x\cdot L \So x= \frac{m_p\cdot R}{L}=12,72 kg \]
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: bilans cieply

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 05 paź 2020, 17:52
Pawm32 pisze: 05 paź 2020, 17:43 skroplono 2 kg pary wodnej o temperaturze \( 100 ^\circ C\). Oblicz masę lodu która można stopić wykorzystując ciepło wydzielone przez skraplanie pary. Temperatura lodu \( 0 ^\circ C\), a jego ciepło topnienia \(L=355000\). Ciepło parowania wody \(R=2258000.\)
Wyjdzie lód o masie 12,72 kg?????
Wyjdzie!!!
Takim oto sposobem:
ciepło uzyskane ze skroplenia \(m_p\cdot R\) zostanie w całości użyte do stopienia x kg lodu, więc
\[m_p\cdot R=x\cdot L \So x= \frac{m_p\cdot R}{L}=12,72 kg \]
wiem, tak liczyłem. 2 też dobrze?\
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: bilans cieply

Post autor: panb »

Pawm32 pisze: 05 paź 2020, 17:43 2) w naczyniu znajduje się \(m=0,5 kg\) lodu o temperaturze \(t=0^ \circ C\). Oblicz ile ciepła należy dostarczyć, aby lód zamienić w parę o temperaturze \(t=100^ \circ C\). \(L=355000\), ciepło własciwe wody \(cw=4190\), ciepło parowania \(R=2258000\)
Wyjdzie 1516000??
Tak wychodzi!
Potrzebna energia, to
  1. \(mL\) - na stopienie lodu w temperaturze \(0^\circ :\qquad 0,5\cdot 355000=177500\)
  2. \(mc_w\Delta T\) - na ogrzanie wody od \(0^\circ\) do \(100^\circ : \qquad 0,5\cdot 4190\cdot 100=209500\)
  3. \(mR\) - na odparowanie wody w temperaturze \(100^\circ : \qquad 0,5\cdot 2258000\cdot =1129000\)
Czyli potrzeba \(mL+mc_w\Delta T+mR=1516000 J\)
ODPOWIEDZ