Zachowanie momentu pędu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mamjednopytanie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 wrz 2020, 15:08

Zachowanie momentu pędu

Post autor: mamjednopytanie »

Witam
Mam pytanie odnośnie zjawiska pokazanego w tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=NeXIV-wMVUk. Co równoważy moment siły grawitacji?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zachowanie momentu pędu

Post autor: korki_fizyka »

moment siły grawitacji = 0
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mamjednopytanie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 wrz 2020, 15:08

Re: Zachowanie momentu pędu

Post autor: mamjednopytanie »

korki_fizyka pisze: 29 wrz 2020, 16:51 moment siły grawitacji = 0
Jakby był zerowy to kółko by nie wracało do pozycji poziomej. Jak problem Cię przerasta to zajmij się prostszymi zagadnieniami, a nie spamujesz bzdurnymi odpowiedziami.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zachowanie momentu pędu

Post autor: korki_fizyka »

Siła ciężkości jest zaczepiona w środku ciężkości, przez który przechodzi oś obrotu więc jej moment jest zerowy. Naucz się angielskiego to może zrozumiesz. Nie chodzi o moment siły tylko moment pędu. Miłego dnia !
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mamjednopytanie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 29 wrz 2020, 15:08

Re: Zachowanie momentu pędu

Post autor: mamjednopytanie »

korki_fizyka pisze: 30 wrz 2020, 08:22 Siła ciężkości jest zaczepiona w środku ciężkości, przez który przechodzi oś obrotu więc jej moment jest zerowy. Naucz się angielskiego to może zrozumiesz. Nie chodzi o moment siły tylko moment pędu. Miłego dnia !
[ciach] Ech.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2020, 11:13 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: oczekujesz pomocy?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zachowanie momentu pędu

Post autor: korki_fizyka »

[ciach]

miłego wieczoru!
Ostatnio zmieniony 01 paź 2020, 11:14 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: miłego dnia!
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ