Fizyka z treścią
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 wrz 2020, 17:33
- Podziękowania: 3 razy
Fizyka z treścią
zbiornik wody wypełnia sie w 10 minut opróżnienie przez otwór zajmuje 15 minut co sie stanie gdy bedziemy z kranu napelniac zbiornik z otwartym otworem potrzebne obliczenia
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Fizyka z treścią
To nie fizyka tylko matematyka:
W ciągu 1 minuty napełnia się \( \frac{1}{10} \) zbiornika, w opróżnia \( \frac{1}{15} \) zbiornika
\( \frac{1}{10}- \frac{1}{15}= \frac{1}{30} \)
Zatem, przy obu zaworach otwartych, zbiornik napełni się w ciągu 30 minut
W ciągu 1 minuty napełnia się \( \frac{1}{10} \) zbiornika, w opróżnia \( \frac{1}{15} \) zbiornika
\( \frac{1}{10}- \frac{1}{15}= \frac{1}{30} \)
Zatem, przy obu zaworach otwartych, zbiornik napełni się w ciągu 30 minut
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Fizyka z treścią
Prawdopodobnie o taką odpowiedź chodziło autorowi zadania.
PS
PS
A właśnie że to fizyka, a nie matematyka. W Swoim rozwiązaniu zakładasz, iż prędkość odpływu wody, podobnie jak napływu, jest stała. Niestety w pierwszym przypadku nie jest to prawdą, gdyż prędkość odpływu jest zależna od wysokości słupa wody nad otworem (z prawa Torricellego: \(v(h)=\sqrt{2gh}\) ).
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Fizyka z treścią
https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=1 ... 0#p5615663
i dlatego fizyka jest piękna a matematyka to tylko narzędzie
i dlatego fizyka jest piękna a matematyka to tylko narzędzie
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl