Klocek drewniany
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klocek drewniany
Klocek drewniany którego ciężar wynosi w powietrzu \(P=2,4N\) pływa częściowo zanurzony w wodzie. Gęstość drewna \(600 \frac{kg}{m^3} \). Oblicz wartość siły, jaką należy działać na klocek aby całkowicie się zanurzył. gęstość wody \(1000 \frac{kg}{m^3} \).
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Klocek drewniany
Skoro pływa to \( F_{wyp} = P\)
a żeby się zanurzył głębiej, to \(F'_{wyp} = F + P\),
przy czym \(F'_{wyp} = \rho Vg > F_{wyp} = \rho V_{zan}g\)
dalej rozwiązujemy ten układ r-ń
gotowca chyba nie oczekujesz?
a żeby się zanurzył głębiej, to \(F'_{wyp} = F + P\),
przy czym \(F'_{wyp} = \rho Vg > F_{wyp} = \rho V_{zan}g\)
dalej rozwiązujemy ten układ r-ń
gotowca chyba nie oczekujesz?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl