prędkość ciała
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
prędkość ciała
Dlaczego w tym zadaniu przy liczeniu \(V_{śr1}\) dzieli się przez 2 i dlaczego w liczniku są prędkości z jakiego to jest wzoru? treść zadania https://zapodaj.net/b0221b9e5e223.jpg.html rozwiązanie https://zapodaj.net/2e692eb609b8d.jpg.html Przepraszam za podanie w linkach ale nie wiem jak zmniejszyć wagę pliku.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: prędkość ciała
Rozwiązujący zadanie z trapezu (0,0), (3,0) ,(3,4), (0,10) chce zrobić prostokąt o podstawie (0,0)-(3,0) <aby mieć średnią prędkość podczas hamowania, a w konsekwencji przejechany wtedy dystans> . Wzór o który pytasz to długość odcinka łączącego środki ramion trapezu czyli \(\frac{a+b}{2}\)
W czasach szkolnych robiłem to inaczej.
Opóźnienie między 0 s a 3 s:
\(a=\frac{v(3)-v(0)}{3-0}=-2 \ \frac{m}{s^2}\)
a droga:
\(s_{0-3}=v(0)\cdot (3-0)+\frac{a\cdot (3-0)^2}{2}=21 \ m\)
W czasach szkolnych robiłem to inaczej.
Opóźnienie między 0 s a 3 s:
\(a=\frac{v(3)-v(0)}{3-0}=-2 \ \frac{m}{s^2}\)
a droga:
\(s_{0-3}=v(0)\cdot (3-0)+\frac{a\cdot (3-0)^2}{2}=21 \ m\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: prędkość ciała
Najlepiej przepisać treść zadania ręcznieIchigo0 pisze: ↑11 wrz 2020, 16:10 Dlaczego w tym zadaniu przy liczeniu \(V_{śr1}\) dzieli się przez 2 i dlaczego w liczniku są prędkości z jakiego to jest wzoru? treść zadania https://zapodaj.net/b0221b9e5e223.jpg.html rozwiązanie https://zapodaj.net/2e692eb609b8d.jpg.html Przepraszam za podanie w linkach ale nie wiem jak zmniejszyć wagę pliku.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: prędkość ciała
Nie rozumiem w jaki sposób ma zostać zrobiony prostokąt z trapezu i dlaczego korzystamy ze wzoru na długość odcinka łączącego środki ramion trapezu. To że droga pod krzywą to droga jaką przebywa samochód wiem
-
- Często tu bywam
- Posty: 225
- Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
- Podziękowania: 82 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
- Płeć:
Re: prędkość ciała
Dlaczego w tym zadaniu w ruchu jednostajnym przyspieszonym mogę skorzystać ze wzoru na prędkość średnią? Jaka jest ogólna zasada? [ciach]
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2020, 21:45 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ignorowanie regulaminu forum grozi warnem!
Powód: Ignorowanie regulaminu forum grozi warnem!
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: prędkość ciała
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: prędkość ciała
To może inaczej, gdyż mam pewne podejrzenie. Przypuszczam, iż w książce (z której pochodzą skany) został (gdzieś tam wcześniej) podany (lub nawet wyprowadzony) wzór na prędkość średnią w ruchu jednostajnie przyspieszonym.
\(v_{sr}=\frac{v_k+v_p}{2}\)
i dlatego autor nagminnie z niego korzysta w rozwiązaniach (choć zadanie można rozwiązać innymi sposobami).