ciśnienie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

ciśnienie

Post autor: Pawm32 »

Oblicz siłę parcia wywieraną przez wodę na dno naczynia , jeśli wysokość słupa wody \(h=1m\) , a jej gęstość \(\rho=1g/cm3\) . Pole przekroju naczynia \( S=O,5 m^2.\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: ciśnienie

Post autor: kerajs »

\(
P=p_hS\\
P=\rho ghS\)
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: ciśnienie

Post autor: Pawm32 »

kerajs pisze: 07 wrz 2020, 19:52 \(
P=p_hS\\
P=\rho ghS\)
i na koniec wychodzi coś koło 5000?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: ciśnienie

Post autor: korki_fizyka »

Pawm32 pisze: 07 wrz 2020, 21:26
kerajs pisze: 07 wrz 2020, 19:52 \(
P=p_hS\\
P=\rho ghS\)
i na koniec wychodzi coś koło 5000?
Fizyka to nie matematyka, trzeba podać jednostki :!:
\(F \approx 5\ kN\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ