przekształcenie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

przekształcenie

Post autor: Ichigo0 »

Jak to przekształcić \( s_2=s_1 \frac{v_1\cdot v_2-v_{śr} \cdot v_2}{v_{śr}\cdot v_1-v_1\cdot v_2} \) ? Proszę o rozpisanie :D
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: przekształcenie

Post autor: Jerry »

\(s_2\cdot v_{śr}\cdot v_1-s_2\cdot v_1\cdot v_2 =
s_1\cdot v_1\cdot v_2-s_1\cdot v_{śr} \cdot v_2 \)


Pozdrawiam
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: przekształcenie

Post autor: Ichigo0 »

Ma wyjść \(s_2=s_1 \cdot \frac{v_2}{v_1} \cdot \frac{v_1-v_{śr}}{v_{śr}-v_2}\) Nie rozumiem jak to zostało przekształcone. Proszę o pomoc. :)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: przekształcenie

Post autor: Jerry »

Ichigo0 pisze: 01 wrz 2020, 19:08 Jak to przekształcić ?
Jakie pytanie - taka odpowiedź...

Wykorzystajmy prawo rozdzielności mnożenia względem dodawania:
\(\colon\underline{ \begin{cases}v_1\cdot v_2-v_{śr} \cdot v_2=v_2\cdot(v_1-v_{śr})\\ v_{śr}\cdot v_1-v_1\cdot v_2=v_1\cdot(v_{śr}- v_2)\end{cases}}\\
\ \ \ { v_1\cdot v_2-v_{śr} \cdot v_2\over v_{śr}\cdot v_1-v_1\cdot v_2}={v_2\cdot(v_1-v_{śr})\over v_1\cdot(v_{śr}- v_2)} =\cdots \)


Pozdrawiam
Ichigo0
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 225
Rejestracja: 15 lis 2016, 13:13
Podziękowania: 82 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: przekształcenie

Post autor: Ichigo0 »

Dziękuję :)
ODPOWIEDZ