Sprężyna i ciało

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
KapitanFred
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 lis 2009, 18:04

Sprężyna i ciało

Post autor: KapitanFred »

Nie radzę sobie z rozwiązaniem tego zadania, stąd moje dwie prośby: proszę o wytłumaczenie mi go oraz (jeśli to możliwe) rozwiązanie go. Oto treść:

Pod dzialaniem sily o wartosci 10N pewna sprezyna zostaje rozciagnieta o\(x_1= 0,2cm\). Jaką szybkość uzyskało by ciało o masie równej 0,1kg, gdyby energia sprężyny rozciągniętej o \(x_2=4cm\)zamienić na energię kinetyczną?
Ogarniam wszystko poza zadaniami domowymi...
labetonero
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 wrz 2009, 17:46

Post autor: labetonero »

Pierwsza część zadania - działanie siłą 10N i rozciągnięcie o 0,2 cm jest potrzebna do obliczenia współczynnika sprężystości k . Użyjemy wzoru F=kx ponieważ siła 10N jest zrównoważona przez siłę sprężystości. F=10N , x=0,002m k=5000 \(\frac{N}{m}\) .

Następnie musimy policzyć energię sprężyny rozciągniętej o 0,04m. Znowu zaglądamy do karty wzorów i ze wzoru \(E= \frac{kx^2}{2}\) obliczamy energię. E=4 J. Teraz proszą nas o zamienienie tej energii w energię kinetyczną i obliczenie prędkości jaką uzyska ciało o masie 0,1kg.
\(E_{kin}= \frac{mv^2}{2}\) ,
\(4= \frac{0,1v^2}{2}\)
\(v= \sqrt{80}\)
co daje w przybliżeniu 8,94 m/s .
ODPOWIEDZ