Czy moc potrzebna do podniesienia pudła na platformę zależy od szybkości podnoszenia? Odpowiedź uzasadnij.
Opisałem to w taki sposób:
Wzór na moc ma postać : \(P = \frac{W}{t}\) ,gdzie w-praca,t-czas .
Moc potrzebna do podniesienia pudła na platformę jest zależna od szybkości podnoszenia.
Szybkość to inaczej czas – czym więcej czasu na podniesie, tym mniejsza musi być moc (analogicznie będzie w drugą stronę).
Zależność między czasem, czyli szybkością podnoszenia pudła a mocą będzie wartością liniową.
Wynika to bowiem z faktu, iż podany wyżej wzór na moc jest prawdziwy tylko, gdy praca nie zmienia się w czasie. Odpowiadając zatem na powyższe pytanie naturalnym jest i z logicznego myślenia wynika fakt, iż moc zależna jest od czasu; moc potrzebna do podniesienia pudła na platformę zależy od szybkości podnoszenia.
Dodatkowo zobrazować można to przykładem: jeżeli mielibyśmy podnieść w czasie 1s pudło ważące 100kg potrzebowalibyśmy o wiele więcej mocy w danej chwili, niż gdybyśmy mieli podnieść w tym samym czasie pudło ważące 1kg.
Bardzo proszę, abyście wy napisali jak to widzicie - czyli własną odpowiedź na to pytanie.
Moc potrzebna do podniesienia pudła
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 13 lip 2020, 19:51
- Podziękowania: 5 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Moc potrzebna do podniesienia pudła
Jeśli pudło jest podnoszone ze stałą prędkością to:
\(P= \frac{W}{t}= \frac{Wh}{ht}= \frac{Wv}{h} \)
Podniesienie pudła to zmiana jego energii potencjalnej, i dokładnie tyle wynosi praca potrzebna do tego przemieszczenia. Zależy ona jedynie od masy ciała i pola grawitacyjnego w którym pudło jest podnoszone. Wysokość na jaką podnoszone jest pudło także jest wielkością stałą (w tym doświadczeniu).
Ergo, moc jest wprost proporcjonalna do prędkości podnoszenia.
\(P= \frac{W}{t}= \frac{Wh}{ht}= \frac{Wv}{h} \)
Podniesienie pudła to zmiana jego energii potencjalnej, i dokładnie tyle wynosi praca potrzebna do tego przemieszczenia. Zależy ona jedynie od masy ciała i pola grawitacyjnego w którym pudło jest podnoszone. Wysokość na jaką podnoszone jest pudło także jest wielkością stałą (w tym doświadczeniu).
Ergo, moc jest wprost proporcjonalna do prędkości podnoszenia.