Witam,
mam problem z tymi zadaniami, mógłby ktoś pomóc mi je rozwiązać?
Zadanie 1
Pewne ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem równym 26 m/s^ 2 . W pewnej chwili ma prędkość 26 m/s. Podaj jego prędkość po czasie t = 3 s.
Zadanie 2
Pewne ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem równym 33 m/s^ 2 . W pewnej chwili ma prędkość 33 m/s. Oblicz drogę jaką przebyło to ciało przez czas t = 3s.
Zadanie 3
Ciało o masie 20 kg pływa zanurzone do połowy swojej objętości w wodzie o gęstości ρ = 1000 kg/m 3 . Przyspieszenie ziemskie g = 10 m/s^ 2 . Oblicz i podaj:
a) Ciężar ciała
b) Wartość siły wyporu, jak działa na to ciało
c) Objętość całego ciała
Przyśpieszenie, masa ciała
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 08 lip 2020, 11:12
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Przyśpieszenie, masa ciała
1. Przyspieszenie mówi nam o ile wzrasta szybkość w ciągu jednej sekundy więc po 3 sekundach przyrost będzie 3x większy. odp. \(104 \frac{m}{s}\)
2. Podobnie, szybkość po 3 sekundach wynosi \( 4 \cdot 33\frac{m}{s} = 132 \frac{m}{s}\) czyli \(v_{śr} = 82,5 \frac{m}{s}\),którą podstawiasz do wzoru na drogę.
odp. \(s = v_{sr}t = 247,5\ m\)
3.
a) \(Q = mg \approx 200\ N\)
b) warunek pływania ciał: \(F_{wyp} = Q = 200 N\)
c) wystarczy przekształcić wzór na siłę wyporu: \(V = \frac{2F_{wyp}}{\rho \cdot g} = 0,04\ m^3\).
2. Podobnie, szybkość po 3 sekundach wynosi \( 4 \cdot 33\frac{m}{s} = 132 \frac{m}{s}\) czyli \(v_{śr} = 82,5 \frac{m}{s}\),którą podstawiasz do wzoru na drogę.
odp. \(s = v_{sr}t = 247,5\ m\)
3.
a) \(Q = mg \approx 200\ N\)
b) warunek pływania ciał: \(F_{wyp} = Q = 200 N\)
c) wystarczy przekształcić wzór na siłę wyporu: \(V = \frac{2F_{wyp}}{\rho \cdot g} = 0,04\ m^3\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 08 lip 2020, 11:12
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć: