Chemia

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Chemia

Post autor: Pawm32 »

Wybierz prawdziwe informacje:
a) \(1\) mol tlenku węgla(IV) to \( 6,02 \) cząsteczek
b) \(3 \) mole potasu to \(18,06 \cdot 10^{23} \) atomów
c) \(0,5\) mola tlenu to \(3,01 \cdot 10^{23}\) atomów
d) \(0,5 \) mola tlenu to \(3,01 \cdot 10^{23}\) cząsteczek
e) \(10\) moli kwasu chlorowodorowego to \(6,02 \cdot 10^{24}\) cząsteczek

a) jest na pewno fałszywe
b) jest prawdziwe
e) też jest prawdziwe
O co chodzi z punktami c) i d)?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Chemia

Post autor: korki_fizyka »

who knows?
autor nie podał o jaki tlen mu chodzi:\( O, O_2, O_3\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Chemia

Post autor: Pawm32 »

mam tylko że tlenu, pewnie O\(_2\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Chemia

Post autor: korki_fizyka »

W takim razie c) nie jest prawdziwe, bo to są cząsteczki.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ