Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
Na dnie basenu z woda o głębokości 2 m umieszczono piłeczkę o masie 32 g i promieniu 2 cm. Piłeczka przytrzymywana jest specjalnym uchwytem.
a) Oblicz wartość przyspieszenia, z którym piłeczka będzie się poruszać po zwolnieniu uchwytu. Pomiń opory ruchu.
b) Oblicz wartość maksymalnej prędkości uzyskanej przez piłeczkę. Pomiń opory ruchu.
c) Oblicz wysokość, na którą wyskoczy piłeczka ponad powierzchnię wody. Pomiń opory ruchu oraz efekty związane z napięciem powierzchniowym i zmianą wartości siły wyporu podczas wynurzenia się piłeczki
d) Narysuj wykres zależności wartości prędkości piłeczki od czasu, od chwili zwolnienia uchwytu do chwili, w której piłeczka zacznie swobodnie po powierzchni wody. Pomiń efekty związane ze zmianą wartości siły wyporu podczas wynurzania się piłeczki.
Hydrostatyka - piłeczka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Hydrostatyka - piłeczka
a) siła wypadkowa = siła wyporu - siła ciężkości, potem II zas. dynamiki
b) to prędkość końcowa ruchu piłeczki w wodzie=r-nia dla ruchu j.zm.przyspieszonego
c) od tego momentu jest juz ruch opóźniony-analogia do rzutu pionowego w górę.
b) to prędkość końcowa ruchu piłeczki w wodzie=r-nia dla ruchu j.zm.przyspieszonego
c) od tego momentu jest juz ruch opóźniony-analogia do rzutu pionowego w górę.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl