3 zadania z fizyki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
owleed
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 16 cze 2020, 21:10
Płeć:

3 zadania z fizyki

Post autor: owleed »

Witam,
Mam problem z trzema zadaniami z fizyki, mam je częściowo rozwiązane, ale nie wiem, czy są one rozwiązane dobrze:
Zad.1/ Ciężarek o masie 1kg zawieszony jest na nici. Obliczyć siłę napięcia nici, jeżeli nić
razem z ciężarkiem:
1) wznosi się z przyspieszeniem a = 5m/s2
2) opada z tym samym przyspieszeniem a.
Przyjąć g = 10m/s2
Oto moje obliczenia:
Dane:
M=1 kg, a=5m/s*s
Szukane:
F=?
m=F/a
F=m*a
1) Gdy się wznosi:
F=m*(G+a)
F=1*(10+5)
F=15 N
2) Gdy opada:
F=m*(G-a)
F=1*(10-5)
F=5 N

Zadanie 2/
Zad.2 Masa windy z pasażerami wynosi 800kg. Z jakim przyspieszeniem i jak zwróconym
porusza się winda, jeżeli siła napięcia liny podtrzymującej windę wynosi:
1) 12kN,
2) 6kN.
Przyjąć g = 10m/s2


1) 12kN
m=F/g
m=800kg
F=m*a
a=F/m
a=12000/800
a=15m/s²
a(windy)= 10m/s² - 15m/s² = (-5)m/s²
Czyli winda porusza się w górę z przyspieszeniem równym -5m/s²
2)
a=F/m

a=6000/800

a=7,5m/s²

a(windy)= 10m/s² -7,5m/s² = 2,5m/s²

Winda porusza się w dół, więc porusza się w górę z przyspieszeniem 2,5m/s²

3)
Jaką siłę należy przyłożyć do wagonu stojącego na szynach, aby zaczął on jechać
ruchem jednostajnie przyspieszonym i w ciągu t = 30s przebył drogę s = 11m? Masa wagonu
wynosi M = 16ton, a współczynnik tarcia jest równy f = 0,05. Przyjąć g = 10m/s2
Dane:

t=30s

s=11m

m=16T=16000kg

μ=0,05

g=9,81N/kg

Q=m*g

Q=16000kg*9,81N/kg

Q=156960N

T=μ*Q

T=0,05Fc

T=0,05*156960N

T=7848N

s=at²/2

a=2s/t²

a=2*11/30²

a=0,024m/s²

F₁=m*a

F₁=16000kg*0,024m/s²

F₁=384N

F=F₁+T

F=384N+7848N

F=8232N

Za wszelką pomoc bardzo dziękuję :D
ODPOWIEDZ