Witam, proszę o pomoc w zadaniach, z krotkim wyjasnieniem jak mozna, dziekuje.
1. uzupełnij schematy reakcji:
213 alfa Tl
Bi
83 beta Po
oraz
277 alfa fr
Ac
89 beta Th
2. Na powierzchnie plytki wykonanej z potasu o pracy wyjscia W+ 2,2 eV pada swiatlo o roznych dlugosciach fali czerwone L1=700 nm, zielone L2=550 nm i niebieskie L3=400 nm. Ustal, wykonujac odpowiednie obliczenia, ktore swiatlo nie wybije elektronow z powierchni plytki.
3. Pilka bejsbolowa o masie m=15 dag porusza sie z predkoscia 144 km/h. Oblicz dlugosc fali de Broglia skojarzonej z pilka podczas jej lotu i porownaj z rozmiarami atomu dat~~ 10 ^-10 m. Co zauwazasz.
Zadania fizyka jądrowa, rozklad reakcji, zjawisko fotoelektryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadania fizyka jądrowa, rozklad reakcji, zjawisko fotoelektryczne
Proszę o zapoznanie się z regulaminem tego forum i opanowanie LaTeX'a bardzo proszę
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12615
ad.2 \(W = \frac{hc}{\lambda_g} \Rightarrow \lambda_{g} = \frac{hc}{W}=..\) czerwone nie wybija.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=49&t=12615
ad.2 \(W = \frac{hc}{\lambda_g} \Rightarrow \lambda_{g} = \frac{hc}{W}=..\) czerwone nie wybija.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl