Jaka będzie największa częstotliwość dla takiego sygnału?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marian72
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 01 gru 2018, 21:21

Jaka będzie największa częstotliwość dla takiego sygnału?

Post autor: marian72 »

\(x(t)=\sin(1250\cdot3,14\cdot t)+\sin(2000\cdot3,14\cdot t)+\sin(2500\cdot3,14\cdot t)+6\cdot\sin(3700\cdot3,14\cdot t)\)

Mam problem z wyznaczeniem największej częstotliwości każdego ze składników tego sygnału. Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 08 cze 2020, 19:45 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; tak to wygląda w kodzie LaTeX
dxdx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 07 maja 2020, 00:51
Podziękowania: 2 razy

Re: Jaka będzie największa częstotliwość dla takiego sygnału?

Post autor: dxdx »

Skąd takie zadanie?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Jaka będzie największa częstotliwość dla takiego sygnału?

Post autor: kerajs »

marian72 pisze: 08 cze 2020, 17:05 Mam problem z wyznaczeniem największej częstotliwości każdego ze składników tego sygnału.
Każdy sinusoidalny sygnał o postaci \(x(t)=\sin 2 \pi ft\) ma stałą częstotliwość f.
\(\sin(1250 \pi t)=\sin 2 \pi \cdot 625 t \\
f_1=625 \ Hz\)

Analogicznie:
\(f_2=1000 \ Hz\\
f_3=1250 \ Hz\\
f_4=1850 \ Hz\)
ODPOWIEDZ