OPTYKA

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zielona_z_fizy
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 cze 2020, 14:46
Podziękowania: 1 raz

OPTYKA

Post autor: zielona_z_fizy »

Pomóżcie mi błagam, mam zaliczenie z fizyki a zajęć nie było przeprowadzonych online :/ Ostatnio fizykę miałam w liceum


4. Zdolność zbierająca soczewki szklanej w powietrzu wynosi D dioptrii. Ile wynosi ogniskowa soczewki w wodzie jeżeli bezwzględny współczynnik załamania szkła soczewki jest równy n = 1 a wody n=2?

6. W jakiej odległości x od zwierciadła wklęsłego o ogniskowej 0,4 m należy umieścić przedmiot, aby uzyskać dwukrotnie powiększony obraz a) rzeczywisty , b) pozorny?


[ciach]
Ostatnio zmieniony 05 cze 2020, 20:48 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa tematu, wiadomości
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: OPTYKA

Post autor: korki_fizyka »

zielona_z_fizy pisze: 4. Zdolność zbierająca soczewki szklanej w powietrzu wynosi D dioptrii. Ile wynosi ogniskowa soczewki w wodzie jeżeli bezwzględny współczynnik załamania szkła soczewki jest równy n = 1 a wody n=2?
Współczynnik załamania dla szkła wynosi ok. \(1,5 = \frac{3}{2}\), a dla wody \(\frac{4}{3} \approx 1,3\)

Należy rozwiązać układ r-ń, gdzie C-stałe parametry geometryczne soczewki

\(D = (n_s -1)C\)
\(D' = (\frac{n_s}{n_o} -1)C\)

po wyznaczeniu C z pierwszego r-nia i podstawieniu do drugiego otrzymujemy:

\(D' = \frac{D}{4}\)

zatem długość ogniskowej soczewki w wodzie \(f' = \frac{1}{D'} =\frac{4}{D} \) wzrosła 4-krotnie.
zielona_z_fizy pisze: 6. W jakiej odległości x od zwierciadła wklęsłego o ogniskowej 0,4 m należy umieścić przedmiot, aby uzyskać dwukrotnie powiększony obraz a) rzeczywisty , b) pozorny?
Zwierciadło wklęsłe - cechy obrazów takie jak w soczewce skupiającej.
f = 0,4 m , p = 2

\(p =\frac{|y|}{x} \rightarrow y = \pm px\)

\(\frac{1}{f} = \frac{1}{x} + \frac{1}{y} = \frac{1}{x} \pm\frac{1}{px} \)

po podstawieniu danych otrzymasz dwa rozwiązania dla obrazów:

a) rzeczywistego x = 0,6 m
b) pozornego x = 0,2 m.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ