Równania Lagrangea 1 rodzaju

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
saRisky
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 01 cze 2020, 10:24
Płeć:

Równania Lagrangea 1 rodzaju

Post autor: saRisky »

Punkt materialny porusza się bez tarcia w polu siły ciężkości po przecięciu sfery o promieniu \(R\) i środku w początku układu z poziomą płaszczyzną poruszającą się zgodnie z równaniem: \(z=R\cdot\sin(\omega\cdot t)\). Napisz równania Lagrange'a pierwszego rodzaju i znajdź ruch oraz siły reakcji więzów, wiedząc, że siła grawitacji jest skierowana wzdłuż osi Oz.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2020, 10:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie LaTeX
ODPOWIEDZ