Ruch obrotowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Ruch obrotowy

Post autor: Pawm32 »

oblicz wartość momentu siły działającej na walec o masie m =5 kg i promieniu r=0,1 m jeżeli po czasie t=4s jego prędkość kątowa wynosi \(\omega=8 \frac{rad}{s} \). Prędkość początkowa \(\omega_0=0 \).
\(M=I \cdot \epsilon\)
\(M=mr^2 \cdot \frac{\omega}{t} =0,05\cdot2=0,1\)
Dobrze?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ruch obrotowy

Post autor: kerajs »

Momet bezwładności walca to \(I=\frac12mr^2\)
Stąd:
\(M=\frac12mr^2\frac{\omega(t)-\omega(0)}{t}\)
ODPOWIEDZ