Efekt Halla

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bianco
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 maja 2020, 20:55
Płeć:

Efekt Halla

Post autor: bianco »

W doświadczeniu wywołującym efekt Halla prąd o natężeniu i = 3,0 A płynie wzdłuż
przewodnika o szerokości a =1,0 cm, długości b = 4,0 cm i grubości c = 10-3 cm. Obliczyć
poprzeczne napięcie Halla (przez szerokość), gdy pole magnetyczne B = 1,5T przechodziło
prostopadle przez cienki przewodnik. Prędkość unoszenia elektronów wynosi v = 0,06 cm/s.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Efekt Halla

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ