Dzień dobry, bardzo potrzebuję rozwiązania tego zadania, ponieważ nie wiem czy mój sposób jest dobry, z góry dziękuję za pomoc.
Dwie osoby A i B zostały poddane działaniu rodzajów promieniowania α (osoba A) oraz β
(osoba B) w ten sposób, że 1g masy ich ciał pochłonął 10 5 cząstek o energii E = 5 MeV
każda. Oblicz dawkę pochłoniętą i równoważnik dawki w dla każdej z osób.
Współczynnik jakości promieniowania wynosi:
- dla promieniowania α Q= 25
- dla promieniowania β Q=1
fizyka technikum promieniowanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 maja 2020, 14:02
- Podziękowania: 1 raz
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: fizyka technikum promieniowanie
A jaki jest ten twój sposób?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 maja 2020, 14:02
- Podziękowania: 1 raz
Re: fizyka technikum promieniowanie
Ja to zrobiłem tak:
Osoba A mA=?
promieniowanie alfa
Qa=25
Qp=1
1g pochłonął 5MeV = 5MeV*10^3
D=E/m
Osoba B
promieniowanie b mB=?
D=5MeV*10^5/10^3kg=5*10^8 MeV/kg
D=5v*10^8 * 1,6*10^-13 = 8 * 10^-5Gy
Ha = 8*10^-5 Gy * 25 = 200 * 10^-5 = 2*10^-13 SV
Hb=8*10^-5 Gy * 1 = 0,008mSV
Osoba A mA=?
promieniowanie alfa
Qa=25
Qp=1
1g pochłonął 5MeV = 5MeV*10^3
D=E/m
Osoba B
promieniowanie b mB=?
D=5MeV*10^5/10^3kg=5*10^8 MeV/kg
D=5v*10^8 * 1,6*10^-13 = 8 * 10^-5Gy
Ha = 8*10^-5 Gy * 25 = 200 * 10^-5 = 2*10^-13 SV
Hb=8*10^-5 Gy * 1 = 0,008mSV
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: fizyka technikum promieniowanie
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl