Przyspieszenie grawitacyjne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
quzifox
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 19 maja 2020, 23:22
Podziękowania: 3 razy

Przyspieszenie grawitacyjne

Post autor: quzifox »

Mamy 5 okresów drgań wahadła matematycznego o długości L
T=7,76 [s], L=0,51 [m]
Oblicz g
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Przyspieszenie grawitacyjne

Post autor: panb »

Jest wzór: \(T=2\pi \sqrt{ \frac{L}{g} }\So g= \frac{4\pi^2L}{T^2} \)

P.S. Jeśli twoje T to 5 okresów, to trzeba je podzielić przez 5 zanim wstawisz do wzoru.
ODPOWIEDZ