TERMODYNAMIKA - przemiana gazu, układ p-V

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szukająca
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2020, 12:16
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

TERMODYNAMIKA - przemiana gazu, układ p-V

Post autor: szukająca »

Witam serdecznie, potrzebuję pomocy z zadaniem:
1. Obliczyć pracę przemiany gazu której obrazem w układzie p-V są dwa odcinki linii prostej: 1-2 izobara o parametrach p1=1[MPa] V1=0.1[m3] a koniec V2=0.5[m3], a punkt 3 wyznaczony jest przez p3=0.2[MPa] V3=0.8[m3]. Obliczyć pracę bezwzględną, techniczną i użyteczną jeśli ciśnienie otoczenia jest równe 1[bar].
szukająca
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2020, 12:16
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: TERMODYNAMIKA - przemiana gazu, układ p-V

Post autor: szukająca »

Układ p-V powinien wyglądać w ten sposób:
Obrazek
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: TERMODYNAMIKA - przemiana gazu, układ p-V

Post autor: korki_fizyka »

Nie układ tylko wykres przemian w układzie (p, V), str. 17 i nast.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
szukająca
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2020, 12:16
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: TERMODYNAMIKA - przemiana gazu, układ p-V

Post autor: szukająca »

Dziękuję za poprawienie, to moja pierwsza styczność z termodynamiką i pomimo tego że już wcześniej zaglądałam do tego pdf'u to nadal nie rozumiem do końca jak obliczyć dzięki temu pracę bezwzględną :(
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: TERMODYNAMIKA - przemiana gazu, układ p-V

Post autor: korki_fizyka »

Czego konkretnie tam nie rozumiesz?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
szukająca
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 17 maja 2020, 12:16
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: TERMODYNAMIKA - przemiana gazu, układ p-V

Post autor: szukająca »

Nie wiem jakie wartości mam podstawić pod co
ODPOWIEDZ