Kolejne zadania z rozpadu promieniotwórczego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asmodeus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2020, 13:43
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Kolejne zadania z rozpadu promieniotwórczego

Post autor: asmodeus »

1. Z izotopu bizmutu \( \frac{215}{83} \)Bi w wyniku dwóch przemian \( \beta \) powstał izotop astatu (At). W wyniku kolejnej przemiany \( \beta \)/przemiany \( \alpha \) może dojść do odtworzenia jądra bizmutu, jednak będzie ono zawierało o 4 neutrony więcej/mniej w jądrze.
(pogrubiony tekst to odpowiedzi do wyboru)
2. Pewien pierwiastek uległ przemianie \( \alpha \) oraz trzem przemianom \( \beta \). W wyniku tych przemian powstało jądro, które zawiera o 1 proton mniej/więcej oraz o 2 neutrony więcej/5 neutronów mniej w stosunku do jądra wyjściowego.
3. Pewien pierwiastek uległ dwóm rozpadom \( \alpha \) i dwóm rozpadom \( \beta \). W wyniku tych reakcji powstał izotop Polonu \( \frac{212}{84} \) Po. Izotopem wyjściowym był:
a) \( \frac{218}{86} \)Rn
b) \( \frac{208}{82} \)Pb
c) \( \frac{220}{82} \)Pb
d) \( \frac{220}{86} \)Rn
Proszę o pomoc albo najlepiej rozwiązanie
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Kolejne zadania z rozpadu promieniotwórczego

Post autor: korki_fizyka »

Tutaj znajdziesz pomoc.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ