Zadania z rozpadów promieniotwórczych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asmodeus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2020, 13:43
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Zadania z rozpadów promieniotwórczych

Post autor: asmodeus »

Proszę o pomoc, rozwiązanie z uzasadnieniem lub bez.

1. Podaj symbol izotopu węgla

2. Podaj symbol izotopu azotu.

(chodzi o te symbole z jakby ułamkiem przed "C" i "N")

3. Pewien pierwiastek uległ przemianie \( \alpha \) oraz trzem przemianom \( \beta\) . W wyniku tych przemian powstało jądro, które zawiera o trzy protony mniej/o jeden proton więcej oraz o 5 neutronów/3 neutrony mniej w stosunku do jadra wyjściowego. (te pogrubione części zdania to odpowiedzi które muszę wybrać)

4. W wyniku rozpadu uranu \(^{235}_{92}\)U zostały wyemitowane 4 cząsteczki \(\alpha\) i 2 cząsteczki \(\beta\) . Produktem tej przemiany jest także:
a) \( ^{223}_{88}\)Ra
b) \(^{230}_{86}\)Rn
c) \( ^{222}_{86}\)Rn
d) \(^{219}_{86}\)Rn

5. W wyniku rozpadu toru \(^{231}_{90}\)Th zostały wyemitowane 4 cząsteczki \( \alpha\) i 1 cząsteczka \(\beta\). Produktem tej przemiany jest także:
a) \(^{215}_{83}\)Bi
b) \(^{215}_{84}\)Po
c) \( ^{211}_{84}\)Po
d) \(^{212}_{83}\)Bi

W razie jakichś pytań- pytajcie śmiało. I z góry przepraszam za błędy ale nie ogarniam TeX bo zarejestrowałam się dosłownie przed chwilą
Ostatnio zmieniony 13 maja 2020, 14:53 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; tak miało być?
fuspepro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2018, 10:17
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Zadania z rozpadów promieniotwórczych

Post autor: fuspepro »

3. Szybki wzór na ilość przemian alfa i Bet
\(n_α= \frac{A_p-A_k}{4} \)
\(n_β=2n_α-(Z_p-Z_k)\)
\(A_k,A_p\) - liczba masowa końcowa i początkowa
\(Z_k,Z_p\) - liczba atomowa końcowa i początkowa
\(n_α=1\)
\(n_β=3\)

\(3= \frac{A_p-A_k}{2}-(Z_p+Z_k)\)
\(6= (A_p-A_k)-2(Z_p+Z_k)\)
podstawiasz te pogrubione wartości analogicznie pamiętając co się dzieje podczas przemian i sprawdzasz kiedy Lewa = Prawa.
fuspepro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2018, 10:17
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Zadania z rozpadów promieniotwórczych

Post autor: fuspepro »

4 i 5 bardzo łatwe, zrobię 5 a Ty podaj odpowiedź do 4.

\(^{231}_{90}Th \to 4*^{4}_{2}He + ^{0}_{-1}e + ^{215}_{83}Bi\)
fuspepro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2018, 10:17
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Zadania z rozpadów promieniotwórczych

Post autor: fuspepro »

Co do 1 i 2 to obejrzyj filmik gościa co uczy do matury - filmik (dużo ma filmików).
Uprzedzam, że gościu jest wulgarny, ale zna się na rzeczy. Wyjaśni Ci co to izotopy, ale i tak powinieneś o tym sam poczytać.
asmodeus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2020, 13:43
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zadania z rozpadów promieniotwórczych

Post autor: asmodeus »

fuspepro pisze: 13 maja 2020, 16:03 4 i 5 bardzo łatwe, zrobię 5 a Ty podaj odpowiedź do 4.

\(^{231}_{90}Th \to 4*^{4}_{2}He + ^{0}_{-1}e + ^{215}_{83}Bi\)
Czy jest to odp d? \( \frac{219}{86} \)Rn
asmodeus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2020, 13:43
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zadania z rozpadów promieniotwórczych

Post autor: asmodeus »

fuspepro pisze: 13 maja 2020, 15:57 3. Szybki wzór na ilość przemian alfa i Bet
\(n_α= \frac{A_p-A_k}{4} \)
\(n_β=2n_α-(Z_p-Z_k)\)
\(A_k,A_p\) - liczba masowa końcowa i początkowa
\(Z_k,Z_p\) - liczba atomowa końcowa i początkowa
\(n_α=1\)
\(n_β=3\)

\(3= \frac{A_p-A_k}{2}-(Z_p+Z_k)\)
\(6= (A_p-A_k)-2(Z_p+Z_k)\)
podstawiasz te pogrubione wartości analogicznie pamiętając co się dzieje podczas przemian i sprawdzasz kiedy Lewa = Prawa.
Nie rozumiem co mam konkretnie gdzie podstawić
fuspepro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2018, 10:17
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Zadania z rozpadów promieniotwórczych

Post autor: fuspepro »

asmodeus pisze: 13 maja 2020, 19:08 Czy jest to odp d? \( \frac{219}{86} \)Rn
Tak
asmodeus pisze: 13 maja 2020, 19:19 Nie rozumiem co mam konkretnie gdzie podstawić
Wiesz chyba jak zapisuje się ogólnie pierwiastek

\(^{A}_{Z}X\)
Z - liczba atomowa
X - symbol pierwiastka
A - liczba masowa

Liczba atomowa - ilość protonów
Liczba masowa/masa atomowa - masa protonów i neutronów w jądrze pierwiastka
podaje się ją w unitach \(1u = 1,66*10^{-27}kg\)

Jeżeli czytałeś co to rozpad alfa/beta to wiesz, że podczas rozpadu alfa z jądra pierwiastka emitowane jest jądro \(^{4}_{2}He\), które ma 2 protony i dwa neutrony(stąd liczba masowa = 4, bo proton i neutron w przybliżeniu mają po 1u.
Masę elektronów pomijamy w określaniu liczby masowej pierwiastka, ponieważ jest ona mała - tablice do matury. Poszukaj na 9 stronie.

Wzór na \(n_α= \frac{A_p-A_k}{4} \), ilość przemian alfa, liczysz podstawiając za \(A_p\) - liczbę masową pierwiastka przed rozpadem
\(A_k\) - liczbę masową pierwiastka po rozpadzie
(w zadaniu masz określone co ile czego jest, tylko musisz wybrać poprawną kombinację)

Analogicznie w przemianie Beta, w której emitowany jest elektron z jądra, wstawiasz Z'y czyli liczby atomowe

Zdajesz maturę w tym roku?
asmodeus
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 13 maja 2020, 13:43
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Zadania z rozpadów promieniotwórczych

Post autor: asmodeus »

fuspepro pisze: 13 maja 2020, 19:44
asmodeus pisze: 13 maja 2020, 19:08 Czy jest to odp d? \( \frac{219}{86} \)Rn
Tak
asmodeus pisze: 13 maja 2020, 19:19 Nie rozumiem co mam konkretnie gdzie podstawić
Wiesz chyba jak zapisuje się ogólnie pierwiastek

\(^{A}_{Z}X\)
Z - liczba atomowa
X - symbol pierwiastka
A - liczba masowa

Liczba atomowa - ilość protonów
Liczba masowa/masa atomowa - masa protonów i neutronów w jądrze pierwiastka
podaje się ją w unitach \(1u = 1,66*10^{-27}kg\)

Jeżeli czytałeś co to rozpad alfa/beta to wiesz, że podczas rozpadu alfa z jądra pierwiastka emitowane jest jądro \(^{4}_{2}He\), które ma 2 protony i dwa neutrony(stąd liczba masowa = 4, bo proton i neutron w przybliżeniu mają po 1u.
Masę elektronów pomijamy w określaniu liczby masowej pierwiastka, ponieważ jest ona mała - tablice do matury. Poszukaj na 9 stronie.

Wzór na \(n_α= \frac{A_p-A_k}{4} \), ilość przemian alfa, liczysz podstawiając za \(A_p\) - liczbę masową pierwiastka przed rozpadem
\(A_k\) - liczbę masową pierwiastka po rozpadzie
(w zadaniu masz określone co ile czego jest, tylko musisz wybrać poprawną kombinację)

Analogicznie w przemianie Beta, w której emitowany jest elektron z jądra, wstawiasz Z'y czyli liczby atomowe

Zdajesz maturę w tym roku?
Na szczęście dopiero za dwa lata matura. I już wiem czemu nie rozumiem tego co piszesz. W tym zadaniu 3 popełniłam niestety błąd, powinno być "Pewien pierwiastek uległ przemianie \( \beta \) oraz dwóm przemianom \( \alpha \). Przepraszam za pomyłkę :cry:
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Zadania z rozpadów promieniotwórczych

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ