Rurka Meldego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 12 maja 2020, 12:27
Rurka Meldego
Poziomo leżąca rurka Meldego porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem a=3\frac{m}{s^2} wzdłuż swojej osi symetrii. Długość słupka powietrza wynosi l=30cm, a długość słupka rtęci - b=25cm. Jaką długość będzie miał słupek powietrza po zatrzymaniu się rurki i wyrównaniu temperatur? Gęstość rtęci wynosi \ro = 13,6\frac{g}{cm^3}, ciśnienie atmosferyczne p=1040hPa.
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rurka Meldego
Na korek w postaci słupka rtęci działa siła bezwładności, co powoduje dodatkowy nacisk i wzrost ciśnienia, a po zatrzymaniu ciśnienie wewnątrz rurki wyrówna się z atmosferycznym (zakładamy przemianę izotermiczną).
Pamiętaj o LaTeXie https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Pamiętaj o LaTeXie https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl