zataczanie okręgu. ZZE

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
fuspepro
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 25 sty 2018, 10:17
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zataczanie okręgu. ZZE

Post autor: fuspepro »

Jest takie zadanko, niestety ktoś wypuścił błędną wersję z zamazanymi wartościami.
Nie jestem pewny zadania 44.2
Czy można je zrobić zasadą zachowania energii? Energia kinetyczna tego układu, pocisk - worek, będzie równa energii potencjalnej na jaką wzniesie się układ?
\(E_k=E_p\)
\(m_u*(v_u)^2/2=m_u*g*h\) h = 2l, gdzie l to długość liny
Czy zze tutaj się nie stosuje?

Jeszcze nie jestem pewny 44.3.
Siła napięcia \(N\), będzie równa sile odśrodkowej pomniejszonej o siłę ciężkości układu pocisk - worek?
Czyli \(N=F_{od}-Q\)
A w najniższym punkcie będzie \(N=F_{od}+Q\)? Tak?
Dzięki za pomoc.

Obrazek
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zataczanie okręgu. ZZE

Post autor: korki_fizyka »

fuspepro pisze: 10 maja 2020, 21:58
\(E_k=E_p\)
\(m_u*(v_u)^2/2=m_u*g*h\) h = 2l, gdzie l to długość liny
Czy zze tutaj się nie stosuje?
Stosuje dla ruchu obrotowego wahadła i właśnie to zrobiłeś. Natomiast \(v_u \)wyznaczysz z ZZP (zderzenie niesprężyste)
fuspepro pisze: 10 maja 2020, 21:58 Jeszcze nie jestem pewny 44.3.
Siła napięcia \(N\), będzie równa sile odśrodkowej pomniejszonej o siłę ciężkości układu pocisk - worek?
Czyli \(N=F_{od}-Q\)
A w najniższym punkcie będzie \(N=F_{od}+Q\)? Tak?
tak
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ