Fizyka, siła elektostatyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dxdx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 07 maja 2020, 00:51
Podziękowania: 2 razy

Fizyka, siła elektostatyczna

Post autor: dxdx »

Cząstki 1 i 2 o ładunkach q1 = q2= +3,2*10^-10 C znajdują się na osi y w odległości d=017 m od początku układu współrzędnych. Cząstka 3 o ładunku q3=+6,4*10^-19 C przesuwa się stopniowo wzdłuż osi x od x=0 do x=5m. Dla jakich wartości x wartość siły elektrostatycznej działającej na trzecią cząstkę ze strony dwóch pozostałych będzie najwieksza?
dxdx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 07 maja 2020, 00:51
Podziękowania: 2 razy

Re: Fizyka, siła elektostatyczna

Post autor: dxdx »

dxdx pisze: 07 maja 2020, 01:10 Cząstki 1 i 2 o ładunkach q1 = q2= +3,2*10^-19 C znajdują się na osi y w odległości d=017 m od początku układu współrzędnych. Cząstka 3 o ładunku q3=+6,4*10^-19 C przesuwa się stopniowo wzdłuż osi x od x=0 do x=5m. Dla jakich wartości x wartość siły elektrostatycznej działającej na trzecią cząstkę ze strony dwóch pozostałych będzie najwieksza?
dxdx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 07 maja 2020, 00:51
Podziękowania: 2 razy

Re: Fizyka, siła elektostatyczna

Post autor: dxdx »

Już nie trzeba😀
ODPOWIEDZ