Dzień dobry, proszę o pomoc z zadaniami z optyki. Nie cierpię tego działu i nie potrafię ich rozwiązać. Proszę o rozwiązanie i jeśli możliwe to z krótkim komentarzem do zadania. Dziękuję.
Optyka zadania Studia
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Optyka zadania Studia
W większości wystarczy zastosować wzór \(\frac{1}{f} = \frac{1}{x} + \frac{1}{y}\) lub wzór soczewkowy oraz na zdolność skupiającą i powiększenie.
PS. skoro to są zadania z jakiegoś kierunku studiów jak piszesz w temacie, to dlaczego umieściłeś je w dziale szkoły średniej
PS. skoro to są zadania z jakiegoś kierunku studiów jak piszesz w temacie, to dlaczego umieściłeś je w dziale szkoły średniej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Optyka zadania Studia
1.28
\(x=10cm,\\
p=3\\
y - \text{ odległość obrazu }\\
f - \text{ ogniskowa}\)
\( \frac{y}{x}=3 \So y=3x \\
\frac{1}{x} - \frac{1}{y} = \frac{1}{f} \text{ (ze znakiem minus, bo obraz pozorny)}\\
\frac{1}{f} =\frac{1}{10}- \frac{1}{3 \cdot 10} = \frac{2}{30} \So f=15 \)
Dane: \(x=10cm,\\
p=3\\
y - \text{ odległość obrazu }\\
f - \text{ ogniskowa}\)
\( \frac{y}{x}=3 \So y=3x \\
\frac{1}{x} - \frac{1}{y} = \frac{1}{f} \text{ (ze znakiem minus, bo obraz pozorny)}\\
\frac{1}{f} =\frac{1}{10}- \frac{1}{3 \cdot 10} = \frac{2}{30} \So f=15 \)
Odpowiedź: Ogniskowa tego zwierciadła jest równa 15 cm.