Podczas badania granitu wykryto w nim 2,31 mg argonu Ar (liczba masowa=40) i 7 mg potasu K (liczba masowa też 40). Czas połowicznego rozpadu potasu K wynosi 1,25*10^9 lat. Wiadomo że tylko około 11% rozpadających się jąder potasu zmienia się w jądra argonu. Przyjmij że wszystkie jądra argonu w granicie powstały z rozpadu potasu i że poza tym rozpadem inne procesy nie wpływały na zmianę składu tych dwóch pierwiastków w granicie.
Jak wyznaczyć początkowa masę jąder potasu, żeby potem użyć jej w prawie rozpadu promieniotwórczego i obliczyć wiek granitu?
połowiczny rozpad
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: połowiczny rozpad
Może tak:
\( \begin{cases} m_K=m_0( \frac{1}{2} )^{ \frac{t}{T} } \\ m_{Ar}= \frac{11}{100} (m_0-m_0( \frac{1}{2} )^{ \frac{t}{T} } )\end{cases} \)
\( \begin{cases} m_K=m_0( \frac{1}{2} )^{ \frac{t}{T} } \\ m_{Ar}= \frac{11}{100} (m_0-m_0( \frac{1}{2} )^{ \frac{t}{T} } )\end{cases} \)